De statslige institutioner tilrettelægger selv, hvordan juridiske opgaver skal løses; ved brug af egne kompetencer, ved bistand fra andre myndigheder eller ved brug af ekstern bistand.
Statslige myndigheder bør som udgangspunkt selv løse juridiske problemstillinger, der hører under den enkelte myndigheds ansvarsområde, som led i den almindelige opgavevaretagelse. Det bidrager til at opbygge og fastholde viden og kompetence i staten, medvirker til at sikre attraktive arbejdspladser med et højt fagligt niveau og bidrager til, at udgifter til ekstern juridisk bistand reduceres.
Justitsministeriet har i samarbejde med Finansministeriet udarbejdet fælles retningslinjer, der bl.a. definerer, at de enkelte statslige myndigheder bør sørge for:
Hent de fælles retningslinjer her
Finansministeriet har indgået en aftale med Kammeradvokaten (Kammeradvokataftalen), som staten som udgangspunkt skal anvende, når der indkøbes juridiske ydelser i staten. Kammeradvokataftalen begrænser ikke statens ret til selv at løse juridiske opgaver, og giver desuden de statslige institutioner mulighed for at anvende andre advokater eller juridiske rådgivere end Kammeradvokaten.
Retsudvalgets beretning B14 fra 2013 er grundlaget for den eksisterende Kammeradvokataftale og for løsning af juridiske opgaver i staten.
Tilgå Retsudvalgets beretning B14 fra 2013
Har du spørgsmål til de statslige indkøbsaftaler, kan du kontakte Statens Indkøb gennem TOPdesk.
Du kan også ringe til os på tlf. 3055 0791 mandag til torsdag kl. 10.00-16.00 og fredag kl. 10.00-15.00.