Statens it-projektmodel skal understøtte statslige myndigheder i at gennemføre succesfulde projekter indenfor en fælles styringsramme.
Statens it-projektmodel er en generel projektledelsesmodel, som kan bruges af alle typer af statslige it-projekter. Modellen indeholder en fasemodel for projektgennemførelse samt en række styringsdokumenter og vejledninger. En fælles projektmodel bidrager til et solidt grundlag for gennemførelse af it-projekter. Det er helt afgørende for, at flere statslige it-projekter lykkes, og at myndighedernes ambitioner med it-projekterne realiseres.
Gå til dokumenter og vejledninger
Gå til FAQ om Statens It-projektmodel
Visionen for statens it-projektmodel er, at modellen skal være det foretrukne styrings- og beslutningsgrundlag for statslige it-projekter. Det skal være attraktivt for statslige myndigheder at bruge modellen til at tilrettelægge og gennemføre deres it-projekter. Modellen skal støtte myndighederne i deres arbejde med gevinster og håndtering af risici i it-projekter. Derudover skal modellen understøtte fleksible projektforløb. Endelig skal modellen give råderum til, at myndighederne kan arbejde innovativt og undgå at blive en spændetrøje for fleksible projektforløb.
Alle statslige it-projekter kan anvende statens it-projektmodel. Hvis et it-projekt har et budget på mere end 15 mio. kr., og hvis en it-anskaffelse er på 70 mio. kr. eller derover, skal projektet følge modellen. For it-projekter med samlede udgifter mindre end 15 mio. kr. stilles der ikke krav til anvendelse af statens it-projektmodel. For projekter over 1 mio. kr. skal der dog som minimum etableres et styringsgrundlag tilsvarende projektgrundlaget i statens it-projektmodel.
For it-projekter over 15 mio. kr. og it-anskaffelser over 70 mio. kr. er der desuden følgende krav:
Hvis projektets budget er over 70 mio. kr. skal projektet desuden forelægges Folketingets Finansudvalg.
Definitionen af et it-projekt og kravene til gennemførelse af statslige it-projekter fremgår af Budgetvejledning 2021, pkt. 2.2.18.1 og Cirkulære om Statens It-råd og gælder for statslige it-projekter igangsat efter den 1. januar 2011:
Læs mere om Budgetvejledning 2021 på fm.dk
Læs mere om Cirkulære om Statens It-råd på retsinformation.dk
It-projektmodellen indeholder tre hovedelementer:
Læs mere om hovedelementerne i Vejledning til statens it-projektmodel
It-projektmodellens materialer og faseopdeling af projektet skal sikre en god styring af projektet fra idé- til realiseringsfasen og et løbende fokus på gevinstrealisering. Styringsgrundlaget er den samling af obligatoriske dokumenter, der benyttes til at lede og styre projektet. Dokumenterne anvendes gennem hele projektforløbet og kan suppleres af en række frivillige værktøjer. De understøtter et dynamisk projektforløb og skal uddybes i takt med, at projektet træffer nye beslutninger eller projektets forudsætninger ændrer sig.
De obligatoriske styringsdokumenter er:
Gå til dokumenter og vejledninger
Styregruppen har det overordnede ansvar for en succesfuld gennemførelse af projektet. Det er afgørende, at styregruppen agerer som et samlet ledelsesorgan med beslutningskraft. Det stiller helt særlige krav til de personer, der sidder i styregruppen, fordi projekter som oftest går på tværs af organisationen og derfor stiller andre krav til styringen. Styregruppeaftalen skal underskrives af alle medlemmer af styregruppen. Aftalen skal sikre en god ledelsesmæssig støtte til projekterne og en forventningsafstemning om styregruppemedlemmernes opgaver og ansvar samt projektets succeskriterier og styringsparametre.
Hvis du har spørgsmål til statens it-projektmodel, er du velkommen til at kontakte os.
1-dagskurset er for dig, der ønsker at få en introduktion til statens it-projektmodel og dens faser og facetter. Du får styrket dine forudsætningerne for at kunne arbejde mere effektivt i statslige it-projekter med udgangspunkt i modellen.
Her kan du se hvilke it-projekter, der skal risikovurderes, og hvordan udgifterne opgøres.