Økonomistyrelsen skal være mere rådgiver og videncenter for staten, når det handler om at udvikle fælles løsninger sammen med de statslige arbejdspladser inden for fx økonomi, enkel styring og grønne indkøb. Sådan lyder det fra styrelsens nye direktør, Maria Schack Vindum.
Rådgiverrollen skal være en rød tråd i alt det, Økonomistyrelsen arbejder med – fra mere brugervenlige og sikre it-systemer til stærkere økonomi-og styringskompetencer hos ledere og fagmedarbejdere.
Sådan lyder det fra Maria Schack Vindum, der har investeret de første uger som direktør på at lære medarbejdere og chefer at kende for at forstå, hvad der optager dem.
Direktør, Maria Schak Vindum, siger:
”Jeg har allerede mødt mange dygtige og dedikerede medarbejdere og ledere, der oplever, at de træder mere og mere ind i rådgiverrollen. Det bliver fortsat et af vores tydelige pejlemærker, at vi skal lytte og være nysgerrige på, hvordan vi kan hjælpe de 195.000 statslige ansatte med it-værktøjer og viden, der giver dem strategisk retning på deres arbejde og digitaliserer og forenkler en masse administrative opgaver. Vi skal understøtte, at de politiske ambitioner omsættes til virkelighed, og det gør vi blandt andet ved at spille en aktiv rolle i at gøre medarbejdernes hverdag lettere ved at frigøre tid til kerneopgaverne.”
”Det kan være rådgivning gennem vores nye analyseenhed Statens Analyser og Implementering (SAI), der hjælper statslige institutioner med alt fra budgetanalyser til projektledelse. Det kan også handle om at udvikle brugervenlige skabeloner for gode udbudsprocesser eller blive enige om et fælles forpligtende charter, der giver indkøberne mulighed for at købe klogere, grønnere og mere effektivt ind.”
Særligt regeringens strategi ’Grønne indkøb for en grøn fremtid’ kommer til at præge en væsentlig del af Økonomistyrelsens rådgiverarbejde de kommende år, siger Maria Schack Vindum:
”Vi vil i samarbejde med ministerier, eksperter og forskningsinstitutioner arbejde for, at strategien bliver omsat til konkrete grønne initiativer, som fx med vores nye rammeaftale, der flytter statens taxiture over i elbiler. Det helt overordnede mål er, at alle vores indkøb i det offentlige skal bidrage til at nå målsætningen om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030. På den korte bane handler det fx om at sætte et reduktionsmål for klimapåvirkningen af alle de offentlige indkøb. På den lange bane skal vi fx finde standarder for grønne data i e-handel og udvikle modeller for værdibaserede kontrakter med grønne incitamenter.”
Maria Schack Vindum kommer fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) i Beskæftigelsesministeriet, hvor hun siden 2018 har været direktør. Maria er uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet.
CV: