Fælles indkøb sparer staten for ekstra 100 millioner

11-05-2018
Indkøb

Der er fortsat penge at hente, når det offentlige køber fælles ind på tværs af den offentlige sektor. Det skyldes blandt andet, at kommunerne og staten er gået sammen om at lave fællesoffentlige indkøbsaftaler.

Det offentlige sparer penge, når kommuner, regioner og staten køber fælles ind. I 2018 vil staten alene spare 100 mio. kroner ved f.eks. at købe telefoner, AV-udstyr og flytteydelser ind på fælles indkøbsaftaler. I forvejen har Statens Indkøbsprogram i Moderniseringsstyrelsen effektiviseret for 2,4 mia. kroner årligt.

Det viser, at det er muligt at spare penge på tværs af hele den offentlige sektor, når man køber fælles ind. Det er penge, som vi kan bruge på at forbedre kvaliteten i velfærden.

Innovationsminister Sophie Løhde

Som et led i den kommende Sammenhængsreform fremsatte innovationsministeren i juni 2017 udspillet Klogere indkøb, mere velfærd, der netop satte fokus på, at den offentlige sektor skal blive bedre til at samarbejde om at købe varer og tjenesteydelser.

Ifølge innovationsministeren er det et godt eksempel på, at der er penge at spare, når man laver fælles løsninger på tværs af den offentlige sektor:

Den store besparelse, vi har opnået i år, kommer blandt andet fordi, vi er gået sammen med kommunerne om at lave indkøbsaftaler, som ikke kun er for staten, men for hele den offentlige sektor. Det peger jo på, at vi kan gøre tingene klogere og derved frigøre penge til den borgernære velfærd, når vi arbejder sammen på tværs af den offentlige sektor.

Sophie Løhde

Det offentlige bruger hvert år 300 mia. kroner på indkøb. Og arbejdet med at sikre, at borgerne får mere sammenhængende tilbud på tværs af det offentlige, er endnu ikke færdigt:

Vi er kun lige begyndt på det arbejde, som blev sat i gang med indkøbsudspillet Klogere indkøb, mere velfærd, så jeg synes godt, vi kan være stolte over, at der allerede nu er positive resultater at vise frem.

Sophie Løhde

Fakta

  • Moderniseringsstyrelsen har siden 2006 effektiviseret indkøbet hos statslige og selvejende institutioner gennem faser af udbud af fællesstatslige indkøbsaftaler i Statens Indkøbsprogram.
  • Som noget nyt i har Moderniseringsstyrelsen udbudt en række indkøbsaftaler sammen med kommunerne, der trådte i kraft første januar 2018.
  • Samlet har indkøbsprogrammet givet besparelser for det offentlige på 2,4 mia. kroner årligt til og med den seneste runde af udbud.
  • Den seneste runde udbud medfører effektiviseringer for 99,6 mio. kr. alene for staten og den selvejende sektor.
  • Ved at lave fællesoffentlige udbud frem for sektorudbud kan der opnås billigere priser gennem en større volumen. Derudover bliver transaktionsomkostningerne nedbragt.