Single Sign-On – Nemmere adgang til de fællesstatslige it-systemer

Økonomistyrelsens Single Sign-On løsning (Statens SSO) giver adgang til de fællesstatslige it-systemer uden brugernavn og kodeord, når du som bruger er logget på din computer.

Hvad er single sign-on?

Økonomistyrelsens Single sign-on (Statens SSO) forbedrer sammenhængen mellem de fællesstatslige systemer ved at give brugeren lettere adgang til systemerne. Som medarbejder skal du ikke længere indtaste brugernavn og kodeord til de systemer, der er koblet på løsningen, når du blot er logget på din computer. 

Du kan se, hvilke systemer, der er koblet til Statens SSO her

Statens SSO leveres af Globeteam A/S, som har erfaring med denne type løsninger fra andre statslige institutioner. 

I gang med single sign-on

Når en institution eller er fællesstatsligt system kobler sig på Statens SSO skal teknikerne konfigurere integrationen med den rigtige rolle. 

Der er to roller i forhold til en single sign-on-løsning:

  1. Institutionen, der leverer valideringen af sine brugere på baggrund af sit brugerkatalog (AD). Denne rolle kaldes identity provider (IDP).
  2. Det fællesstatslige fagsystem, der leverer adgangen til den funktionalitet, som systemet indeholder. Denne rolle kaldes service provider (SP).

Det er institutionens ansvar at konfigurere integrationen til Statens SSO. Se vejledningen til tilslutning af institutioner til Statens SSO. Hvis institutionen ikke har erfaring med dette, findes private konsulenthuse, som kan levere teknisk bistand.

Bemærk, hvis institutionen har sit brugerkatalog (AD) hos Statens It, har Statens It tilsluttet institutionen til Statens SSO, og institutionen behøver ikke foretage sig yderligere.

Bemærk også at kun statslige fagsystemer som er godkendt af Økonomistyrelsen vil blive tilsluttet til Statens SSO.

Brugervejledninger til Statens SSO

Kvikguide til Statens SSO (pdf) 

Vejledning til tilslutning af institutioner til Statens SSO (pdf)

ADFS opsætning mod Statens SSO (pdf)

Vejledning tilslutning SSO - fagsystem.pdf

SSO til IndFak og RejsUd (pdf)

Implementeringsmøde-2019-september (pdf)

Ofte stillede spørgsmål til Statens SSO

Årsagen er typisk, at du har gemt linket til det skærmbillede, som du ser, når du er logget ind i fagsystemet.

Single sign-on linket viderestiller din forespørgsel om at logge ind og står ikke længere i din browser, når du er logget ind.

Løsning: I Explorer kan du højreklikke på din favorit og vælge Egenskaber og kopiere single sign-on-linket ind i feltet URL-adresse under fanebladet Webdokument.

Dette skal du gøre, da SSO ikke kender dine brugeroplysninger, når du ikke er logget ind via dit netværk. Dermed kan SSO heller ikke validere, om du er den, som du udgiver dig for at være.

Det gamle link til fagsystemerne er indtil videre åbent, fordi der er brugere, der ikke er koblet til SSO-løsningen endnu. Du vil kunne logge dig på fagsystemerne som hidtil, men der er ikke single sign-on på dette link, så du skal som før angive dit brugerID og password til fagsystemet.

Det er ikke muligt at klikke på linket i MS Word, MS Excel eller MS Power Point i visse versioner af MS Office. Fejlen er rettet i MS Office 2016. Hvis du har linket i et af disse programmer, skal du blot kopiere det ind i en browser for at få adgang.

Kontakt din lokale (det vil sige din institutions) systemadministrator.

Dette skyldes den måde, som Firefox er konstrueret på. Brug en anden browser.