Er der i kontrakten ikke mulighed for at opsige eller tilpasse en leverance eller ydelse, kan den statslige institution være kontraktligt forpligtet til at betale leverandøren, selvom det ikke er muligt at modtage ydelsen.
De statslige institutioner opfordres til at gå i dialog med leverandørerne om mulighederne for justeret levering i den aktuelle situation. Udskydes en aftalt leverance, opfordres de statslige institutioner til at benytte sig af muligheden for at forudbetale leverandøren.
De statslige institutioner opfordres til at overveje at benytte sig af de muligheder, der er i de indgåede kontrakter til at gå i aktiv dialog med leverandørerne, og udvise fleksibilitet i forhold til anvendelse af misligholdelsesbestemmelser. Det er afgørende, at der findes gode fælles løsninger, der sikrer, at vi holder gang i hjulene.
Den konkrete kontrakt kan indeholde bestemmelser, der gør det muligt at håndtere den foreliggende situation.
Opsigelse af indgåede aftaler
Det offentlige opfordres til, så vidt muligt, ikke at opsige eller annullere flere leverancer end nødvendigt, selvom der ikke sker levering på grund af nedlukningen af samfundet, så længe leverandøren er i stand til at opfylde kontrakten. Opfordringen til at vise fleksibilitet fra det offentlige og finde mindelige løsninger skal dog ses i sammenhæng med leverandørens adfærd. Hvis leverandører således fyrer medarbejdere, som er relevante i forhold til kontraktens opfyldelse, bør det overvejes at aflyse og afbestille leverancer i det omfang, som kontrakten muliggør.
I overvejelserne om opsigelse kan fx indgå hensyn til, hvor længe den statslige institution forventer ikke at have behov for leverancer/ydelser i forhold til opsigelsesvarsel, aftaleperiodens længde og omkostningerne ved evt. at skulle gennemføre et nyt udbud eller indgå en ny aftale. Besluttes det på baggrund heraf at opsige en aftale, kan leverandøren henvises til at søge et evt. tab dækket via lønkompensation m.v. Det understreges dog, at alle institutioner opfordres til ikke at opsige mere end højst nødvendigt.
Tilpasning af indgåede aftaler?
Den konkrete kontrakt kan indeholde bestemmelser, der gør det muligt at håndtere den foreliggende situation. Kontrakten kan således indeholde bestemmelser om muligheder for at tilpasse leveringstidspunkter og -omfang.
Er det ifølge den indgåede kontrakt muligt at tilpasse (nedjustere) leverancen/ydelsen bør der indgås dialog med leverandøren. Det understreges dog, at alle institutioner opfordres til ikke at nedjustere mere end højst nødvendigt. Der henvises derudover til de ordninger, som regeringen og et bredt flertal i Folketinget har vedtaget for at kompensere erhvervslivet.
Hvis kontrakten ikke giver mulighed for at opsige eller tilpasse kontrakten?
Er der i kontrakten ikke mulighed for at opsige eller tilpasse en leverance eller ydelse, kan den statslige institution være kontraktlig forpligtet til at betale leverandøren, selvom det ikke er muligt at modtage ydelsen.
De statslige institutioner opfordres til at gå i dialog med leverandørerne om mulighederne for justeret levering i den aktuelle situation. Udskydes en aftalt leverance, opfordres de statslige institutioner til at benytte sig af muligheden for at forudbetale leverandøren.